بار هستی
بخش یکم
سبکی و سنگینی
بازگشت ابدی، اندیشه ای اسرارآمیز است و «نیچه» با این اندیشه بسیاری از فیلسوفان را متحیر ساخته است: باید تصور کرد که یک روز همه چیز، همانطور که پیش از این بوده، تکرار میشود و این تکرار همچنان تا بینهایت ادامه خواهد یافت! معنای این اسطوره ی نامعقول چیست؟
خلاف اسطورهی بازگشت ابدی این است: زندگی که به یکباره و برای همیشه تمام میشود و باز نخواهد گشت، شباهت به سایه دارد، فاقد وزن است و از هم اکنون آن را باید پایان یافته دانست؛ و هرچند موحش، هر چند زیبا و هر چند باشکوه باشد، این زیبایی، این دهشت و شکوه هیچ معنایی ندارد. اینها در خور اعتنا نیست، همانطور که جنگ میان دو سرزمین آفریقایی در قرن چهاردهم، هیچ چیز را در دنیا تغییر نداده است، هر چند در این جنگ سیهزار سیاه پوست با رنج و مصیبت وصفناپذیری هلاک شده باشند.
اما اگر این جنگ میان دو سرزمین آفریقایی به دفعات بیشمار در حالت بازگشت ابدی تکرار شود، چیزی در آن تغییر خواهد یافت؟
آری، مسلماً: در این صورت جنگ، صخره ای پابرجا خواهد شد و حماقتی بدون گذشت. اگر انقلاب فرانسه میبایست به گونه ای ابدی تکرار شود، تاریخ فرانسه کمتر به «ربسپیر» مغرور بود. اما چون این تاریخ از چیزی سخن میگوید که دیگر تکرارشدنی نیست، «سالهای خونین» فقط در کلمات، نظریات و مباحث خلاصه می شود؛ این سال ها از کاه
...
بار هستی
نویسنده: میلان کوندِرا
مترجم: دکتر پرویز همایونپور
چاپ بیست و ششم
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.